İzmir Web Tasarım Ajansı – Web Sitesi Tasarımı, SEO, Adwords, Grafik Tasarım

Çok Yaygın 10 Sosyal Medya Hatası

Çevrenizde “sosyal medya pazarlaması çok da işe yaramıyor” diyen birilerini illa ki duymuşsunuzdur. Aslında, sosyal medya pazarlamasının işe yaramamasının nedeni sosyal medyadan kaynaklı değil; onların bu işi doğru yapamamasından dolayı sonuçlar bu şekilde oluyor. Türkiye’de de hala sosyal medya pazarlaması gerekli önemi görmüyor maalesef. Sadece sosyal medyada paylaşım yapmış olmak için kullanılıyor. Hal böyle olunca sosyal medyadan ne bekleyebilirsiniz ki. Gelin, sosyal medya pazarlaması konusunda yapılan 10 yaygın hatadan bahsedelim biraz.

10 Sosyal Medya Hatası

Çoğu kişinin kafasında, sosyal medyayı sadece gençlerin kullandığına yönelik bir aldı var. Açıkçası bu yanlış bir algı. 40 yaş üstü kesim için de oldukça popüler alanlar buralar. Ve gün geçtikçe de sayıları artıyor. Bu yüzden hedef kitleniz hangi yaş aralığı olursa olsun sosyal medyada o kitleden birileri mutlaka var. Eğer doğru kullanırsanız sosyal medyanın yararsız olmadığını göreceksiniz.

Eğer belli bir stratejiniz yoksa sosyal medyada harcadığınız zaman boşa olabilir. Amacınız sadece gelişigüzel bir şeyler paylaşıp etkileşim almak olmamalı. Belki bir gönderiniz normalden daha fazla etkileşim alabilir ama bu sürekli olmadıkça size pek de bir katkısı yoktur. O yüzden bir sosyal medya planı belirleyin ve buna göre paylaşımlarda bulunun.

Çoğu kişi bu tuzağa düşüyor ama asıl odaklanmanız gereken şey takipçi ya da beğeni sayınız değil. Evet bunlarında önemli göstergeler olduğunu kabul edelim ama isterseniz milyonlarca beğeni alın, bunu dönüştüremedikten sonra çok da bir şey ifade etmese gerek. Sosyal medya çalışmalarınızın şirketiniz üzerindeki etkisini ölçmelisiniz, takipçi sayısını değil.

Her sosyal medya platformunun kendine ait bir jargonu, kitlesi ve işleyişi vardır. Facebook’ta paylaşılan içeriğin aynısı Twitter’da paylaşılmamalıdır. O sosyal medya platformuna uygun içerikler üretilmelidir. Aynı içeriğin her platformda yayınlanması Almanya’da İspanyolca konuşmak gibidir. Bu yüzden gönderilerinizi optimize etmeyi unutmayın.

Sosyal medya sadece paylaşım yapılacak bir alan değildir. Ziyaretçilerinizle müşterilerinizle iletişime de geçmelisiniz. Sadece fotoğraf paylaştığınızı ve gelen yorumlara cevap vermediğinizi düşünün. Bu oldukça yanlıştır. Gelen yorumlara ve mesajlara cevap verdiğinizden emin olun, daima iletişimde kalın.

İdeal müşterilerinizi temsil etmeyen ve katkısı az olan binlerce rastgele takipçiye sahip olmak, arzu edilen sonuçlar üretmeyecektir. Aynı görüş ve ilgi alanlarını paylaşan ve pazarlama çabalarınızın başarısında etkili olacak potansiyel müşterileri, akranları veya profesyonelleri çekmek ve onlarla iletişim kurmak istersiniz.

Bu yüzden, etkileşimlerinizi anlamlı hale getirin! Sosyal ağ, bir ilişkiye değer katmakla ilgilidir. Kişiselleştirilmiş mesajlar yazmak için zaman ayırmalı, tartışmalara katılmalı, başkalarının içeriğiyle etkileşim halinde olmalısınız.

Sürekli kendinden bahseden, kendi dertlerini anlatan ve sizi dinlemeyen bir arkadaşınızla dışarı çıktığınızı düşünün. Sıkıcı olurdu değil mi? İşte çoğu markanın da sosyal medyada yaptığı tam olarak bu. Sürekli kendi projelerinden, etkinliklerinden, ürünlerinden bahsediyorlar. Bu da bir süre sonra takipçileri sıkıyor ve sizi umursamamaya başlıyor takipçiler.

Bu yüzden, biraz onların dilinden konuşun. Duymak istediklerini söyleyin. Sonucu göreceksiniz.

Büyük bir şirketiniz olduğunu ve çok fazla müşterinizin ya da takipçiniz olduğunu farz edelim. Çünkü bu hatayı genelde büyük şirketler yapıyor. Evet, binlerce hatta milyonlarca mesaja manuel olarak geri dönüş yapmak belki zor. Fakat insanlar bir robotla konuşmak istemezler. Özellikle şikayet gibi durumlarda karşılarında bir insanın olduğunu bilmek hoşlarına gidecektir. Bu yüzden otomatik mesaj konusunda biraz kısıtlamaya gitmek faydalı olacaktır.

Bu hatayı çok fazla işletme maalesef yapıyor. Ne kadar sosyal medya platformu varsa hepsinde var olmak istiyorlar ama bu yanlış. Size uygun olan kanallar hangileriyse oralarda hesabınız olmalı. Pinterest’te paylaşım yapmak için uygun bir işiniz yoksa hiç o işlere girmeyin. Ayrıca çok fazla sosyal medya hesabını yönetmesi de kolay değildir. 2 ile 4 arası platformda bulunmanız idealdir.

Bu çok önemli bir konu açıkçası. Sosyal medya bir markayı vezir edebildiği gibi tek bir paylaşımla rezil de edebilir. Bu yüzden politikanızı iyi belirleyip kırmızı çizgilerinizi çekin. Cinsiyetçi, ırkçı, ayrıştırıcı bir dil kullanımına karşı tüm önlemleri alın.

Evet, çok yaygın 10 sosyal medya hatası hakkında bilgiler verdik. Umarız faydalı olur.