Web sitenizde risk almaktan çekinmeyin

Yayınlandığı tarih: 28 Ekim 2013 Yazar: Kategori: Genel 0 Yorum

Web tasarımda risk alınmasaydı Twitter veya YouTube gibi ilginç web siteleri doğmazdı. Çünkü hiç kimse ortaya mükemmel bir şey çıkarmak için sınırları zorlamaya çalışmazdı. Sadece “yeterli” kalitede bir şeyler çıkarmaya çalışıyorsanız şirketinizin diğerlerinden bir farkı kalmaz ve hedef kitleniz üzerinde bir etki yaratamazsınız.

Başarısızlık çok da korkulacak bir şey değildir

Başarısızlıktan korkmayın. Hata yapmak, bazen gelecekte benzer hatalardan kaçınmayı öğrenmenin en iyi yoludur. İşletmeler, risk alarak kurulur ve büyür. Gerçekten yenilikçi bir şey denemeye çalışıyorsanız doğru sonucu almak için birkaç başarısızlıkla yüzleşme olasılığınız yüksek olabilir. İnternet âleminde başarının tek bir anahtarı yoktur. Çünkü kullanıcıların ihtiyaçları sürekli değişmektedir. Eğer İnternet’te mümkün olduğunca etkin bir şekilde yer almak istiyorsanız sürekli değişim gösteren bu ortama ayak uydurmalı ve kullanıcıların ihtiyaçlarını, en ilgi çekici şekilde sunmalısınız. Tüm yenilikler, küçük bir fikirden doğmuş ve bu fikri gerçekleştirebilecek vizyona sahip olan birileri sayesinde gerçek olmuştur. Hedefiniz yeterli kaliteye değil, en iyisine ulaşmak olmalı.

Kullanıcılara farklı bir deneyim sağlayın

Kullanıcıların bencil olmamasını beklemeyin; kullanıcılar, sitenize değerli bir şeyler görmek için girecektir. Ama fazla serbest bırakırsanız seçenekler arasında kaybolabilirler. Anlamlı bir deneyim sağlamak için kullanıcıları yönlendirin.

İlginç web sitelerine örnek olarak mesela Squarespace’in web sitesine bir göz atın. Bu site, kullanıcıların alışmış olduğu, sıradan bir site değildir. Alışılmış bir menü yapısından ziyade müşterilerini istediği yere yönlendirmektedir. Menü düğmesine bastığınızda tam olarak neyle karşılaşacağınızı bilmiyorsunuz. Kullanıcılar, ne kadar küçük de olsa keşfettikleri her yeni şeyle ödüllendirilmeyi sever. Bu şekilde işlevsel yollarla yenilikler yaratmak önemlidir.

Alışılmışı yıkmaktan çekinmeyin

İnsanlar genellikle alışılmış tasarımlara aşinadır ve ihtiyaçları olan şeyi bulabileceklerinin farkındalarsa yaşadıkları deneyim, akılda kalıcı olmaz. İşlevselliği de göz ardı etmeyen yepyeni bir tasarımla öne çıkarsanız alacağınız sonuçlar çok daha farklı olacaktır. İnternette kurallar ve standartlar sürekli değişmekte ve yenilenmektedir. Bir olgunun kural haline gelmesi, birinin yeni bir şey çıkarması ve bunun yaygınlıkla kabul görmesi kadar basittir. Bir fikir ne kadar basit olursa olsun gerçekten faydalı ise, mutlaka insanların ilgisini çekecektir. Sitenizle ilgili kararlar alırken kullanıcının gözünden bakmayı unutmayın.

Quechua, bunun en güzel ve ilginç örneklerinden biri. Sayfa yüklenir yüklenmez tonlarca bilgiyle karşılaşmıyorsunuz. Bunun yerine kısa bir yazı ve siteyi keşfetmeye teşvik eden bir ok var. Sayfayı aşağı kaydırmaya başladığınızda gördüğünüz hareketlilik sayesinde en aşağı inene kadar durmak istemiyorsunuz. Böyle bir şeye hazır olmayan kullanıcılarınızı bu şekilde yakaladığınızda onları hoş bir şekilde şaşırtabiliyorsunuz.

Risk almak, lafta kolaydır. Ama web tasarım ekibinize güveniyorsanız çok büyük bir yeniliğe imza atabilirsiniz. Sıradanlıkla yetinmeyin, alışılmışın dışına çıkmaktan korkmayın.