Hedef Kitle Belirlemek İçin Atılması Gereken Adımlar

Yayınlandığı tarih: 14 Mart 2018 Yazar: Kategori: Genel 0 Yorum

Çok uzun süre düşündünüz ve sonunda ortaya muhteşem bir ürün koydunuz. Ama işiniz henüz bitmedi. Şimdi ürününüzü insanlara sunmalısınız. Bunun için de güzel bir web sitesi tasarımı gerekiyor. Hedef kitlenizin ihtiyaçlarını düşünüp hazırladığınız bir web sitesi size çok olumlu geri dönüşler sağlar. Ama geniş kitleler için reklam ya da web sitesi hazırlamak kolay olsa da yatırımlarınızı gelire dönüştürmek için daha fazla kaynak ve zaman ayırmalısınız. Sonuç olarak önce hedef kitlenizi güzelce tanımlamalı ardından ihtiyaçlarına cevap vermelisiniz.

Örnek vermek gerekirse, spor araba üreten bir firma daha çok genç kitlelere hitap edeceğinin bilincindedir ve stratejisini buna göre geliştirir. Ya da sadece kadın hastalıkları alanında hizmet veren özel bir hastanenin hedef kitlesinde erkekler bulunmaz. Buyrun hedef kitle belirlemek için atılması gereken adımları kısaca özetleyelim.

Hedef Kitle Belirlemek

Hedef Kitle Belirlemek İçin Atılması Gereken Adımlar

Sunduğunuz ürünün ya da hizmetin kime ve ne zaman pazarlanacağını bilmek genel pazarlama kuralları kullanmadan paranızı korumanızı sağlar. Burada sadece sistemi uygulamanız yeterlidir. Hedef kitlenizi nereden tanımlamaya başlayacağınızı bilmiyorsanız aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

1 – Odak Noktanızı Keskinleştirin

Ürününüzü akıllıca ve verimli bir şekilde pazarlamak için yapabileceğiniz en etkili şeylerden biri hedefinizi daraltmaktır. Başka bir deyişle, önceliklendirin. Hangi çabalara öncelik vermelisiniz? İşte odak noktanızı keskinleştirmenize yardımcı olacak 3 ipucu:

A – Ürününüzün Neye İhtiyacı Olduğunu Belirleyin

Ürününüzü en çok kimler kullanacak? Bu soruyu cevaplarken, yaş, satın alma gücü, coğrafi konum ve medeni hal gibi faktörleri göz önünde bulundurun. Bu çok önemli.  Hemen bir örnek verelim: Mesela, daha yeni üniversiteden mezun olmuş ve ilk işine henüz başlamış bir kadın ile dört çocuklu bir  annenin farklı ihtiyaçları olacak elbette. Her ikisi de kadın ve her ikisinin de yiyecek ve barınak gibi temel ihtiyaçları var. Ama para harcama tutumlarına bakınca aralarında dağlar kadar uçurumlar görüyoruz. 1990’larda doğan kadınlar annelerine kıyasla çok daha sık kıyafet alışverişi yapıyorlar. Ama 1950 sonrası doğan kadınlar ise aldıkları kıyafeti mümkün olduğunca çok giyme eğilimindeler.

Bunun ticari bağlamda anlamı nedir peki? Bir tekstilci ya da giyim perakendecisi iseniz, 15 liralık tişört veya 500 liralık ceket satıyorsanız çok farklı hedef kitlelere ulaşmanız gerekiyor. 15 liralık tişörtler her yıl birden çok kez satın alınabilirken, 500 liralık ceket ömürlük kullanılabilir. Yani 15 liralık tişört satmayı planlıyorsanız, artık hedef kitleniz hakkında daha net bir fikriniz var

B – Huni Yaklaşımı

Bazı şirketlerin “CEO”larına göre, hedef kitle belirleme sürecini aşamalı bir huni sistemi gibi düşünmek oldukça faydalı. Örneğin, hedef kitle belirlemek için ilk aşama cinsiyet olmalı. Eğer ürününüz ya da hizmetiniz herhangi bir cinsiyete özgü ise hemen kitlenizi buna göre daraltın. İkinci filtreniz ise yaş olabilir. Üçüncü filtre ise gelir düzeyidir. Fiat araç satın alan biri ile BMW satın alan biri muhtemelen faklı işler yapıyorlar ve farklı gelir gruplarına aitler. Örnekler çoğaltılabilir.

C – Öncelikli Değer Önermelerinizi Vurgulayın

Ürününüzün veya hizmetinizin sunduğu değerlerle kim ilgileniyor? Şirketiniz kompakt, taşınabilir ve katlanabilir bir bebek arabası üretiyor varsayalım. Buna ne tür ebeveynler değer verir? Belki de sık sık seyahat eden ebeveynler kullanıyordur. Ya da sık sık toplu taşıma kullanan ebeveynler. Başka bir örnek verelim; aksiyon kamerası satan bir firmasınız. O zaman hedef kitleniz kabaca, macera tutkunu gençlerdir diyebiliriz.

Ürününüz veya hizmetiniz ne olursa olsun, ürününüzün sunduğu temel değerleri listeleyin ve ardından bu değerlere öncelik veren demografik grupları işaretleyin.

Hedef Kitle Belirlemek İçin Önce Analiz Etmek Gerekir

Hedef Kitle Belirlemek İçin Önce Analiz Etmek Gerekir

2 – Data Elde Edin

Doğru hedef kitleyi belirlemek aynı zamanda objektif verilerle çeşitli sonuçlara varmak demektir. Bu verilere çeşitli kaynaklardan ulaşabilirsiniz. İşte aklınızda kalması için bazı örnekler:

A – Potansiyel Hedef Kitle Belirlemek İçin Anket Verileri Toplayın

Metrik, gelecek vadeden demografik grupları belirlemek için harika bir yoldur. Bunu, e-postalar ile veya haber bültenleri ile yapabilirsiniz. Ya da ön verileri toplamanıza yardımcı olabilecek bir pazarlama firmasıyla iletişime geçebilirsiniz. Hiç fark etmez. Her iki durumda da anketlerinizde demografik veriler bulunacaktır. Ürününüze veya hizmetinize verilen olumlu yanıtları, belirli demografik gruplarla ve daha sonra hedeflemeniz gereken gruplarla ilişkilendirmenize olanak tanıyacaktır.

B – Mevcut Verilerden Yararlanın

Eğer piyasaya süreceğiniz ürünün ya da vereceğiniz hizmetin hali hazırda, pazarda muadilleri varsa daha çok çalışmalısınız. Hatta baya bir çalışmalısınız. Hangi demografik grup bu ürünleri alıyor? Ne zaman satın alıyorlar? Hangi ürün daha çok satıyor? Bu ve buna benzer soruların cevaplarını mutlaka bulmalısınız. Bunların cevaplarını bulabilmek için çevrimiçi birçok yöntem mevcut. Mesela temel bir pazar araştırması örneği verelim:

Bu sefer de bir kahve dükkanı açma planınız olduğunu varsayalım. Gidin yarım gününüzü bir kahve dükkanında harcayın. İnsanlara dikkatle bakın, ne sipariş ettiklerini not alın. Kahve siparişi veren müşterilerin yaş aralıklarını belirleyin. Ya da hangi yaş aralığı en çok hangi kahveden sipariş ediyor çözümlemeye çalışın. En çok sipariş edilen kahve türü hangisi bir bakın. Kahve dükkanının yoğun olduğu saatleri gözlemleyin ve bundan ne anlayabilirsiniz bir düşünün. En son verileri değerlendirin ve kendi dükkanınız için çıkarımlar yapmaya başlayın.

C – Veriler İçin Kendi Çevrenizdekilerden Faydalanın

Arkadaşlarınızla ya da ailenizle otururken onların hangi ürünü kullandıklarına dikkatle bakın. Sonra kendi ürününüzü kullanıp kullanmayacaklarını düşünün. Hatta doğrudan “bu ürünü kullanır mıydınız?” ya da “çevrenizde bunu kullanacak birileri var mı?” gibi sorular sorun. Sonuçlar size değerli bir veri sunacak. Emin olabilirsiniz.

Ayrıca, iş arkadaşlarınızdan, sektörün ileri gelenlerinden ya da mentorlardan da yardım alabilirsiniz. Onlara ayrıntılı ve dikkatli bir şekilde ürününüzü ya da hizmetinizi anlatın. Belki de çok yardımı dokunacak bir cevap alırsınız ve hedef kitlenize erişecek, hiç düşünmediğiniz çeşitli fikirler sunarlar size. Belli mi olur?

Pazarlama hedefleriniz için çalışırken mümkün olduğunca farklı perspektiflerden faydalanın. Karşıt görüşleri dikkate alın. Hedefiniz belirlediğiniz demografik grupların, ürününüz ve ihtiyaçları arasında bağlantı kurması olmalıdır. Veri analizi ve yoğun bir çaba, yatırımlarınızı getiriye dönüştürmenize fırsat yaratacaktır, emin olabilirsiniz.

Tüm bunlar bittiğinde artık size yardımcı olacak bir web tasarım ajansı ile çalışmanın zamanı geldi demektir. Sizin de böyle bir ihtiyacınız varsa hemen buraya tıklayarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.