Google Aramalarında Yükselmek İçin 21 İpucu

Yayınlandığı tarih: 19 Nisan 2018 Yazar: Kategori: İpuçları 0 Yorum

Google aramalarında yükselmek istiyorsanız arama motoru optimizasyonu stratejilerini kullanmalısınız. SEO olarak da adlandırılan arama motoru optimizasyonu, arama sonuçlarında yüksek bir sıralama elde ederek bir web sitesine ziyaretçi sayısını artırmak için kullanılan stratejiler ve tekniklerin bir birikimidir diyebiliriz. SEO’nun önemli bir özelliği, web sitenizi hem kullanıcılar hem de arama motoru robotları için anlaşılır kılmasıdır.

SEO, arama motorlarının, belirli bir sayfanın neyle ilgili olduğunu ve kullanıcıların nasıl yararlı olabileceğini anlamasına yardımcı olur. Günümüzün yüksek rekabet seviyesinde, arama sonuçlarında olabildiğince yüksek olmak zorunludur ve bu da verimli bir SEO stratejisiyle birlikte gelir. Ancak, birçok web sitesi Google’da nasıl sıralayacağından emin değil. Siteyi yayına alır almaz ilk sırada çıkacaklarını düşünüyorlar. Fakat böyle bir şey mümkün değil. Birkaç aylık emek gerektirir ve dilediğiniz her anahtar kelimede ilk sayfada çıkamayabilirsiniz. En önemli anahtar kelimelere yoğunlaşmalısınız.

SEO genel olarak ikiye ayrılır: Sayfa İçi SEO ve sayfa dışı SEO.

Google Aramalarında Yükselmek İçin Sayfa İçi SEO

1- Anahtar Kelime

Blogunuza yazı yazarken her yazı için bir anahtar kelimeye yüklenmelisiniz. Kullanıcılar Google’da arama yaparlarken bu anahtar kelimeleri kullanacaktır ve Google da sizi üst sıralara taşıyacaktır. Ancak, burada dikkat etmeniz gereken nokta tek kelimelik anahtar kelimeler seçmemeniz. İki üç kelimelik anahtar kelimeler idealdir. Mesela, Google’da İstanbul diye arama yaparsanız karşınıza milyonlarca sonuç gelir. İstanbul’un nüfusunu mu öğrenmek istiyorsunuz, tarihini mi öğrenmek istiyorsunuz yoksa İstanbul’da ev mi bakıyorsunuz belli olmaz. Bunun yerine yazıda İstanbul ile ilgili ne anlatıyorsanız ona göre anahtar kelime seçin. İstanbul’da gezilecek yerler hakkında bir yazı yazıyorsanız, anahtar kelimeniz İstanbul’da gezilecek yerler olmalı.

2- Anahtar Kelimenizi Yazının İlk 100 Kelimesi İçinde Mutlaka Kullanın

Anahtar kelimenizi ilk 100 kelime içinde geçirmek Google’ın gözünde oldukça iyidir. Bu sayede Google, hangi konudan bahsettiğinizi kolayca ve hızlıca anlayabilir.

3- Site Dışı Linkleme

Başka bir web sitesine link vermek çoğu zaman görmezden geliniyor. Fakat bu oldukça önemli. Site dışı linkleme ile Google’a bu makalenin diğer makalelerle ilgili olduğunu söylemiş olursunuz. Domain otoritesi yüksek bir sayfaya link vermeniz her zaman daha iyidir.

4- İlgi Çekici Meta Açıklaması Girin

Meta açıklamaları da tıklanma oranınızı artıracak önemli etkenlerden. Çünkü arama sonuçlarında insanlar sadece başlığa bakmıyor; meta açıklama kısmına da göz gezdiriyorlar. Bu yüzden, ilgi çekici, hakarete geçirici bir meta açıklaması kesinlikle tıklanma oranınızı artıracaktır.

google aramalarında yükselmek için meta açıklama kısmını güzelce doldurun

5- Anahtar Kelimenizi URL’de Mutlaka Geçirin

Anahtar kelimeler sayfa içi SEO’nun belkemiğidir. Dikkatleri bu anahtar kelimelerin üzerine çekmelisiniz. Anahtar kelimenin URL’de geçmesi Google için önemlidir. Yazının bu anahtar kelime ile alakalı olduğunu düşünür ve siz daha yüksek sıra verir.

6- Anahtar Kelimeleri Stratejik Biçimde Kullanın

Öncelikle bilmeniz gereken şey, anahtar kelimelerinizi metnin içine dağıtmanız gerektiğidir. İlk paragrafta bir sürü kullansanız da fayda etmeyecektir. Metne orantılı bir şekilde dağıtın anahtar kelimelerinizi. Tabi bunu yaparken cümle ile bağlantılı olsun ve saçma gözükmesin. Hiç kullanmamak gereksiz kullanmaktan çok daha iyidir.

7- Uzun Metinler Yazın

Uzun metinler Google gözünde her zaman daha iyidir. Kısa metinlere oranla sizin sayfanızın daha önemli olduğunu düşünür Google. Yazdığınız yazıların 1000 ile 2000 arasında kelimeye sahip olması idealdir. Tabi yazıların özgün olması gerektiğini söylemeye gerek bile duymuyoruz.

8- Site İçi Linkleme Yapın

Site dışı linkleme ne kadar önemliyse, site dışı linkleme de o kadar önemlidir. Yazıların içine alakalı diğer yazılarınıza link vererek, ziyaretçilerin sitede daha fazla kalmasını sağlayabilirsiniz ve hemen çıkma oranını düşürürsünüz. Google için yine önemli şeylerden biri bu.

9- Görsel Optimizasyonu

Görselleri kesinlikle ihmal etmeyin. Öncelikle yazı içinde görsel kullanımına özen gösterin. Sonrasında bu görsellerin isimlerinde anahtar kelimenizin geçtiğinden emin olun. Alt text kısmında da anahtar kelimenizi geçirin. Bu hem normal Google aramalarında sizi yükseltir hem de görsel aramalarında. Görsele tıklayıp sitenize gelebilecek ziyaretçileri kaçırmayın.

10- Rekabeti Düşük, Uzun Anahtar Kelimeleri Hedefleyin

Yukarıda kısmen bahsetmiştik. Uzun anahtar kelimeler (long tail keywords) ile daha yüksek sıralarda yer edinebilirsiniz. Genel aramalarda yükselme şansınız düşüktür. Ama daha spesifik anahtar kelimelerde şansınız her daim vardır.

11- Metin İçinde Eş Anlamlı Kelimeler Kullanın

Metin içerisinden mutlaka anahtar kelimenizle alakalı kelimeler kullanın. Google bunların bağlantılı olduğunu anlayabilir ve sizi diğer aramalarda da ön sıralarda çıkarabilir. Hangi kelimeleri seçeceğinizi öğrenmek için de yoğunlaşacağınız anahtar kelimeyi Google’da aratın. Sayfanın en aşağısına gittiğinizde Google size birkaç ipucu verecek. Orada yazan kelimeleri de kullanmaya gayret gösterin. Mesela, Google’a “SEO nedir” diye yazdığınızda Google size alt kısımda birden fazla örnek daha gösterecek. “Arama motoru optimizsayonu nedir”, “seo nasıl yapılır”, “seo açılımı” vs.

Google aramalarında yükselmek için metin içinde eş anlamlı kelimeler kullanın

12- Site Hızınızı Artırmak İçin Çalışmalar Yapın

Yavaş açılan bir site, kullanıcıların en tahammül edemedikleri şeylerden biri. Siteniz 2-3 saniye içinde açılıyorsa sorun yok. Fakat kimse 15 saniyede yüklenen bir sitenin açılmasını beklemez ve her ne kadar ziyaretçilerin aradığı şeyleri de sunsanız, ziyaret edilmediğinizle kalırsınız.

Site hızını artırmak için birden fazla eylemde bulunmalısınız. Öncelikle sitedeki görsel boyutlarını optimize edebilirsiniz. HTML/CSS sıkıştırması yapabilirsiniz. CDN kullanabilirsiniz. Gereksiz, kullanmadığınız eklentileri silebilirsiniz. Liste uzar gider. Hepsini başarılı bir şekilde yaptığınızda sitenizi ciddi anlamda hızlandırmış olacaksınız.

13- Siteniz Mobil Dostu Olsun

Ziyaretçilerin büyük bir kısmı artık internette cep telefonları üzerinden dolaşıyor. Bu da mobil uyumluluğu çok önemli bir hale getiriyor. Masaüstünde herhangi bir sıkıntı yoksa bile mobil kullanımda sitenizin sıkıntıları varsa, maalesef çok fazla ziyaretçi kaybedeceksiniz. Bu yüzden, sitenizi mobil uyumluluk testlerine sokun. Google’ın mobil uyumluluk testi bunun için oldukça kullanışlı.

Google Aramalarında Yükselmek İçin Site Dışı SEO

14- Kaliteli Backlinkler Alın

Backlink, Google aramalarında yükselmek için olmazsa olmazlardan. Hatta başlı başına bir strateji gerektiriyor. Kaliteli içerikleriniz varsa eninde sonunda birilerinden backlink alırsınız. Ama maalesef Türkiye’de çoğu kişi rakip siteye link vermeyi sevmez. Yine de bcaklink almak için bazı taktikler mevcut. Gelin size Google sıralamasında yükselmek için alabileceğiniz backlinkleri bulmak için birkaç tüyo verelim.

15- Kırık Link Bulma

Sizin bulunduğunuz sektörde yazılan yazılarda illa ki birileri birilerine backlink vermiştir. Zamanla bu backlinkler kullanılmaz hala gelebilir ve sayfayı tıklayan kullanıcı bir 404 sayfası ile karşılaşabilir. Link çıkışı yapan siteye mail atarak çıkış verilen linkin kırık olduğunu onun yerine sizin yazınızı koymasını rica edebilirsiniz. Kimse sitesinde kırık bir link olmasını istemez çünkü. Ancak sizin yazınızın da alakalı ve kaliteli olması çok önemli.

Kırık linkleri tek tek bulmak elbette zaman alıcı ama sizi hızlandıracak bir Chrome eklentisi mevcut. Check My Links eklentisini indirerek kırık linklerinizi kolayca bulabilirsiniz. Hadi kolay gelsin.

16- Misafir Yazarlık

Misafir yazarlık her zaman iyidir. Hem sizi alanınızda otoriter gösterir hem de sitenize backlink alırsınız. Misafir yazarlık yapabileceğiniz siteleri nasıl bulacağınızı bilmiyor olabilirsiniz. Bunun için hangi alanda web siteniz varsa google’a onu yazın ve “+” işareti koyup misafir yazarlık yazın. Şöyle ki;

seyahat blogunuz olduğunu varsayalım ve misafir yazar olabileceğiniz bir web sitesi arıyorsunuz. Google arama kısmına seyahat blogu + misafir yazarlık yazın. Çıkan sonuçları inceleyin.

17- Blog Yorumları

Sitenizle, anahtar kelimelerinizle ilgili daha önceden yazı yazmış blogları bulup buralara yorum yazabilirsiniz. Yorum kısmında da samimi bir şekilde sitenize link verebilirsiniz. Bu hem sitenize ziyaretçi çeker hem de sizinle benzer konularda yazanlar ile tanışmanızı sağlar. Google aramalarında yükselmek için basit ve etkili bir yöntemdir.

18- Forumlarda Aktif Olun

Forumlar hala yüksek trafik çeken yerler. Buralarda ilgili başlıklar altında sitenize link verebilirsiniz. Ama bunu yaparken samimi, reklam kokmayan bir üslup kullanın ve konu başlığı ile yazınızın uyumlu olduğundan emin olun.

19- Sosyal Medyada Aktif Olun

Aslında bunu söylememize pek de gerek yok ama sosyal medyada aktif olmak çok önemli. İnsanlara sitenizin tanıtımını yaparak popüleritenizi ve trafiğinizi yükseltebilirsiniz.

20- Google Algoritmalarını Takip Edin

Google sıklıkla algoritmalarını değiştiriyor. SEO da bir kez yapılıp bitirilen bir şey değil. Bu değişiklikleri sıklıkla takip edip stratejileri buna göre uygulamak gerekiyor. Bu yüzden sürekli araştırma ve okuma yapın.

21- Google Kılavuzunu da Takip Edin

Google kılavuzu, SEO hakkında bilmeniz gereken her şeyi ayrıntılıca açıklıyor. Elbette ki bu kılavuz da sürekli güncelleniyor. Buna da sık sık göz atmak da fayda var.

Evet, Google aramalarında yükselmek için gereken şeyleri artık biliyorsunuz. Anlattıklarımızı doğru stratejilere oturtup uygularsanız Google da sizi ödüllendirir. Bunları yaparken sakın küçük hileler yapmayın. Google bunları algılayabiliyor ve acıması hiç yok. Şimdilik hoşçakalın.