Yeni Başlayanlar İçin Google Analytics Kullanımı

Yayınlandığı tarih: 16 Nisan 2018 Yazar: Kategori: Genel 0 Yorum

Google Analytics, milyonlarca insanın kullandığı en işe yarar analiz araçlarından biri. Sitenize gelen trafiği ayrıntılı olarak inceleme şansı sunan bu aracı, çoğunuz kullanmış olabilirsiniz. Ama yine de neresi ne işe yarıyor, nereden ne yapılıyor bilmiyorsanız bu yazı tam siz göre. Gelin size Google Analytics kullanımı hakkında önemli bilgiler verelim.

Google Analytics İle Yapılabilecekler

  • Ziyaretçileriniz nereden geliyor? Siteniz hangi kaynaklardan trafik alıyor bunların hepsini görebilirsiniz.
  • Sitenizdeki en popüler sayfalar hangileri biliyor musunuz? Bunu da Google Analytics yardımı ile öğrenebilirsiniz.
  • Siteye geri dönüş yapan ziyaretçi sayısını, yeni ziyaretçi sayısını da görebilirsiniz elbette.
  • Hangi sayfaların en çok dönüşüm oranını sağladığını da bilebilirsiniz.
  • Siteniz iyi görünebilir ve işe yarayabilir. Ancak, performansını etkileyen bazı temel problemler de olabilir. Bunu da basit Google Analytics verileri ile görebilirsiniz.

Google Analytics Kullanımı ve Bazı Önemli Veriler

Ziyaret Sayısı

Sitenize çektiğiniz trafik, takip edeceğiniz en önemli metriktir. Sitenizin ya da sitelerinizin otorite ve popülerliğini gösterir. Trafiğinizde yükselmeler olduğunda bunun nerelerden geldiği tespit edilebilir ve o alana yüklenilebilir. Ya da zaman içinde ciddi düşüş yaşadığınızda sorunu tespit etmek için yol gösterici olabilir.

google analytics kitle ve ziyaretçiler

Ziyaret Edilen Ortalama Sayfa Sayısı

Ziyaret sayısı siteyi ziyareti gösterirken, ziyaret edilen ortalama sayfa sayısı, ziyaretçilerinizin aradığı kaliteli bilgileri bulup bulmadığını gösterir. Örneğin, ziyaretçilerinizin çoğunluğu yalnızca bir sayfayı görünüleyip ardından ayrılırsa, içeriğinizle ilgili bir sorun olabilir. Benzer şekilde, son dönüşüm sayfasına ulaşmadan önce çok fazla sayfayı ziyaret ederse, süreç çok uzun olabilir.

Sitede Geçirilen Ortalama Süre

Kullanıcıların ortalama ziyaret süresi, sitenin performansının başka bir işaretidir. Ancak, örneğin sitenin konusu gibi diğer faktörlerle birlikte düşünülmelidir. Okuyucular, yalnızca en son güncellemeler için geldikleri için yerel haber sitelerinde daha kısa kalabilirler. Ancak,  bir otel sitesini ziyaret eden kullanıcılar daha fazla gezinmek, oda açıklamalarını okumak, fotoğrafları görüntülemek ve rezervasyon fiyatlarını karşılaştırmak isteyebilirler. Bu da sitede geçirilen süreyi artırır.

Google Analytics Kullanımı - Ortalama Oturum Süresi

Hemen Çıkma Oranı

Hemen çıkma oranı, sitenizde yalnızca bir sayfa görüntüleyen ve aynı zamanda 30 saniyeden daha kısa bir süre boyunca kalan ziyaretçilerin yüzdesidir.

Hemen çıkma oranı, sayfadan sayfaya değiştiği halde sorunlu bir metrik olabilir. Bazı sayfalarda, 30 saniyeden daha uzun bir süre kalmak imkansızdır. Çünkü çok az yazı ve görsel vardır. Eğer sayfalarınız bu şekilde değilse ve hemen çıkma oranı yüksekse, içeriklerinizi optimize etmek isteyebilirsiniz. Hemen çıkma oranı, içeriğinizin kullanıcıların aradığı şeyi sunması ve bunları siteye daha fazla tıklama konusunda ikna etmesidir. Bu nedenle, hemen çıkma oranınızı analiz etmek içeriğinizin performansıyla ilgili bilgi verebilir.

Google Analytics Kullanımı - Hemen Çıkma Oranı

Google Analytics Kullanımı

Hangi Raporlara Öncelik Vermelisiniz?

Hedefler

Hedefler, işletmenizin sonuçlarını izlemenin harika bir yoludur. Sitelerinizin performansını, dönüşümlerini, potansiyel satışlarını ve daha pek çok özelliğini izlemek için ayarlanabilir. Hedefler, hizmetler sayfanızı ziyaret eden kullanıcıların sayısını izlemek gibi çok basit olabilir.

Anahtar Kelimeler

Anahtar kelimeler sorunlu bir metriktir aslında. Analytics’te, ziyaretçilerin sitenizi bulmak için kullandıkları aramaları, hangi anahtar kelimelerin en çok dönüşümü sağladığını ortaya koyan önemli verilerden. İyi analiz edilip üzerine düşünülmesi gerekir anahtar kelimelerin.

Ziyaretçiler

Ziyaretçiler raporu, sitenizi ziyaret eden kişiler hakkında size bilgi verir. Bu bilgiler arasında şunlar vardır mesela:

  • Belirlediğiniz dönem içinde sitenizi ziyaret eden kişi sayısı,
  • Yeni ve geri gelen ziyaretçi sayısı
  • Sayfa gösterimi
  • Sitede geçirilen ortalama süre
  • Hemen çıkma oranı ve daha fazlası

Trafik

Trafik, sitenize gelen ziyaretçilerin hangi kaynak üzerinden geldiğini görmenize yardımcı olur. O kaynaklar şunlardır:

  • Organik gelen trafik(arama motorları üzerinden)
  • Direkt olarak gelen trafik
  • Sosyal Medya üzerinden gelen trafik
  • Yönlendirilen trafik

Landing Page

“Landing page”i açılış sayfası olarak çevirebiliriz. Landing page raporu, ziyaretçilerin web sitenizde hangi sayfalara girdiğinizi gösterir. Sadece hangi sayfaların popüler olduğunu değil, popüler konuları görmenize de olanak sağlar. Yani belirli bir blog konusunun çok fazla trafik alması durumunda, konuyla ilgili daha fazla içerik oluşturmaya, daha kapsamlı bilgiler vermeye çalışabilirsiniz.

Dönüşümler

Siteniz hakkında detaylı raporlar alıyorsunuz ama bunu dönüştürmek de önemli. Bu dönüşümler farklı olabilir. Belki bülteninize abone olmalarını isteyebilirsiniz, belki de ürün veya hizmetinizin satın alınmasını. Dönüşümler kısmından bunun oranlarını görebilir, iyileştirmeler yapabilirsiniz.

Üç Kullanışlı Alternatif Daha: Segmentasyon, Veri Karşılaştırması ve Filtreleme

Yukarıdakiler buz dağının yalnızca görünen kısmı. Google Analytics oldukça derin bir araç aslında bakarsanız. Segmentasyon ve filtreleme özellikleri ile siteniz hakkında çok daha derin bilgilere ulaşabilirsiniz.

Segmentasyon, belirli trafik türlerini ayırmak veya karşılaştırmak için trafiğinizi gruplara ayırmanıza olanak tanır. Google Analytics, hemen kullanmaya başlayabileceğiniz yerleşik segmentlere sahiptir.

Veri karşılaştırması ise iki farklı zaman diliminde site trafiğinizi karşılaştırmaya yarar. Günlük, haftalık, aylık ya da kendi belirlediğiniz dilimlerde trafiğinizi karşılaştırabilir, sitenizin gelişimi hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Filtreleme de daha derin veriler elde etmenize olanak sağlar. Mesela belirli ip adreslerinden gelen trafiği ya da belirli bölgelerden gelen trafiği filtreleyebilirsiniz.

Google Analytics kullanımı aslında bu kadar basit. Başlangıç seviyesi için bu kadarı yeterli olacaktır. İşin içine girdikçe daha detaylı öğrenebilirsiniz.