SEO Nedir?

Yayınlandığı tarih: 13 Aralık 2013 Yazar: Kategori: Genel 0 Yorum

İnternet dünyası, arama motoru optimizasyonu konusunda karışıklık ve hayal kırıklığı yaratan bir sürü yazıyla dolu maalesef. Hırslı bir blog yazarı veya şirketinin sesini duyurmaya çalışan bir girişimciyseniz İnternet’te başarılı olmanın yolunun SEO’dan geçtiğini birçok yerde duymuşsunuzdur. Ama onca hatalı ve yanıltıcı bilgi arasından doğru olanları nasıl seçeceksiniz?

SEO’ya giriş niteliğindeki bu makalede, bu fenomenin temel düzeyde ne olduğunu anlatmaya çalışacağım. SEO ilgili diğer makaleleri de buraya tıklayarak görebilirsiniz.

Arama Motoru Optimizasyonu“nun anlamı ne?

Google, Yandex, Bing ve Yahoo gibi arama motorlarının amacı, özetle yaptığınız aramayla “en alakalı” sayfaları karşınıza çıkarmaktır. Ancak her gün milyonlarca yeni sayfanın eklendiği İnternet alêminde çoğu arama, binlerce, yüz binlerce, hatta milyonlarca sonuçla karşınıza gelecektir. İşte arama motoru optimizasyonu ya da nam-ı diğer SEO, bu milyonlarca sayfa arasından sıyrılıp en üst sıralarda yer almak için yapılması gereken çalışmalara genel olarak verilen addır. “Seo nedir?” sorusunun cevabı, özetle budur.

Peki bu sıralama, neye göre, hangi kriterlere göre belirleniyor?

Arama motorları, bir web sayfasını insanların incelediği gibi inceleyemez. Algoritmalara dayalı bir yazılımla sayfanın içeriğini algılamaya çalışır. Bu nedenle web sayfasının içeriğinde ve kodlamasında belirli kriterlerin karşılanmasını bekler ve bu kriterleri en iyi karşılayan sayfayı ilk sıraya koyarak arama sonuçlarını karşınıza çıkartır.

Ve aslına bakarsanız hiç kimse, arama motorlarının kriterlerini tam olarak bilmiyor. Ancak en büyük arama motoru olan Google’ın bu konuda açıkladığı bazı kilit noktalar var. Google, özetle web sitesi sahiplerinden şunları bekliyor:

  • Sayfanızı ziyaret edecek olan kullanıcı ne görmek istiyorsa onu gösterin: Bir internet kullanıcısı, “SEO nasıl yapılır” araması sonucunda sizin sitenize geldiyse “ucuz ayakkabı” reklamlarıyla dolu, aradığı şeyin cevabını vermeyen bir sayfa görmek istemeyecektir. Kullanıcıya değer verin.
  • İçeriğinizi güncel tutun: Sitenizi ilk açtığınız haliyle bırakıp neden kimsenin girmediğini kara kara düşünmeyin. Sitenizin/şirketinizin ilgili olduğu konularda blog ve haber yazılarıyla güncel içerik oluşturun.
  • Aşırı optimizasyondan kaçının: Dün açılmış bir sayfanın, bugün 2000 tane farklı siteden övgülerle dolu bağlantılar alması mümkün değil. Google da bunun farkında ve kısaca “Bizi kandırmaya çalışmayın” diyor.

Tabii bunun yanı sıra yapmanız gereken bazı teknik işlemler de mevcut. Ve tüm bunları yapmanız, direkt Google’da 1. sırada yer alacağınız anlamına gelmiyor. Bunların yanı sıra sosyal ağlarda paylaşılabilecek içeriğe sahip olmanız, geçmişi güçlü, konunuzla alakalı sitelerden link almanız gibi site dışı SEO kriterleri de mevcut.

Bu noktada şunu özellikle belirtmeliyim ki Google, arama motoru algoritmasını hiç kimseyle paylaşmıyor. Google’ın sırrını çözdüğünü iddia edenlerden uzak durun. Hiç kimse size birinci sayfada ya da birinci sırada çıkma garantisini veremez. Oyuna gelmeyin.

SEO neden önemli?

Şirketiniz için çok büyük bir fuara katılmaya karar verdiğinizi düşünün. Aylarca bu fuarda alacağınız yer için planlar ve çalışmalar yapıyorsunuz. Müşterilerinize sunacağınız ürünleri, standınıza koyacağınız görselleri hazırlıyorsunuz. Nasıl sunum yapacağınızı tasarlıyor, broşürler, kartlar bastırıp kampanyalar hazırlıyorsunuz.

Ve tüm bu harcadığınız zaman ve paranın ardından standınız için yanlış bir yer seçtiğinizi hayal edin. Rakibiniz tam ortada, fuarın en işlek yerinde stant açmışken sizin en ücra köşede, kimsenin uğramadığı bir yerde olduğunuzu düşünün.

Her şeyiyle güzel görünen bir stant, her şeyiyle güzel görünen bir web sitesine benzer. Eğer sunduğunuz şeyi gösterecek kimse yoksa bu hazırlıklar anlamsızdır. Arama motoru optimizasyonunun amacını, standınızı fuarın görünür bir yerine getirmek olarak düşünebilirsiniz.

SEO hakkında daha fazla bilgiyi nereden edinebilirim?

Seo nedir“in ötesinde en önemli bilgileri Google’dan almak isteyeceğinizi düşünerek ilk örnek olarak Google’ın SEO makalesini vermek istiyorum. Ayrıca Google’dan daha detaylı bilgi için Arama Motoru Optimizasyonu Başlangıç Rehberi‘ni okuyabilirsiniz.

SEO konusunda Google haricinde en güncel ve en doğru bilgileri sunduğu kabul görmüş olan SEOMoz, maalesef Türkçe dilinde hizmet vermiyor. Ancak kısa bir süre önce SEOZEO ile içerik ortaklığı sözleşmesi imzaladıkları için SEOZEO’nun blog makalelerinden bilgi edinebilirsiniz.

Tabii son olarak da bizim seo blog makalelerimizi takip edebileceğinizi belirtmeden edemeyeceğim.